Guma arabska

with Brak komentarzy

Guma arabska (Acaciae gummi,Gummi arabicum)

Jest to stwardniała na powietrzu, gumowata wydzielina wyciekająca naturalnie lub powstała po nacięciu pnia i gałęzi Acacia senegal i innych gatunków z rodzaju Acacia.

Postać i właściwosci: okrągławe twardawe, kruche, żółtawe bryłki o matowej powierzchni lub żółtawobiały proszek.

Rozpuszczalność: łatwo rozpuszcza sie w wodzie tworząc lepki, przezroczysty, prawie bezbarwny roztwór koloidalny.

Roztwory wodne gumy arabskiej są najczęściej stosowane w stężeniu 33,3%. Sporządza się je przez dodanie równej ilości wody oraz wody wapiennej i ogrzewanie na łaźni wodnej. Po oziębieniu uzupełnia się wodą do odpowiedniej masy. Unieczynnienie obecnego w gumie arabskiej enzymu – peroksydazy następuje przez kilkuminutowe ogrzanie roztworu w temp. 100°C. Guma arabska ma zastosowanie głównie jako substancja zwiększająca lepkość w doustnych postaciach leku, ale też w preparatach do podawania miejscowego, pełniąc funkcję pseudoemulgatora.

Guma arabska jest jednym ze składników wielu emulsji. Więcej: Technika sporządzania emulsji z gumą arabską.

W farmakopei znajduje się monografia proszku uzyskanego przez suszenie roztworu gumy arabskiej pod nazwą gumy arabskiej suszonej rozpyłowo(Acaciae gummi dispersione desiccatum).


źródło:

Farmakopea Polska X suplement

www.aptekarzpolski.pl