Oleum cacao

with Brak komentarzy

1. Stopiony olej kakaowy powinien:
a) opalizować i mieć kremową barwę
b) być przezroczysty
c) opalizować i mieć złociste zabarwienie
d) mieć białą barwę
💎
2.Temperatura topnienia dla oleju kakaowego to:
a) 25-30 stopni C
b) 30-35 stopni C
c) 35-40 stopni C
d) 60-70 stopni C
💎
3. Olej kakaowy ogrzewany długo w T powyżej swojej temperatury topnienia przechodzi w odmiany wolno zastygające, można w celu przyspieszenia zestalania:
a) dodać niewielką ilość rozdrobnionego oleju kakaowego aby zaszczepić masę kryształami beta
b) ochłodzić stopione podłoże i ponownie podgrzać
c) umieścić formy z wylaną masa czopkową w lodówce
d) mieszać bagietką aż do schłodzenia masy
💎
4. Balsam peruwiański nie miesza się dobrze z masłem kakaowym, w celu uzyskania trwałej emulsji należy balsam zmieszać z:
a) euceryną
b) lanoliną
c) olejem rycynowym
d) parafiną ciekłą

💎

5. Sporządzając czopki z olejem kakaowym metodą wylewania do form, należy uprzednio posmarować formy parafiną ciekłą w celu:
a) ułatwienia zestalania czopków
b) zapobiegnięcia sedymentacji substancji leczniczej w czopkach
c) ułatwienia wyjmowania czopków z form
d) zapobiegnięcia pękaniu czopków w czasie zestalania

💎

6. Masło kakaowe w temperaturze pokojowej ma konsystencję:
a) stałą
b) półpłynną
c) płynną
d) pasty

💎

7. Sporządzając czopki z użyciem masła kakaowego można skorzystać z metody:
a) tylko wylewania do form po stopieniu masy czopkowej na łaźni wodnej
b) tylko wytłaczania w prasie (czopkarce)
c) wylewania lub wytłaczania
d) tylko wylewania do form po nadtopieniu masy w unguatorze

Forma do czopków

 

Sprawdź swoją wiedzę – Roztwory

Receptura apteczna- Lubię to!